MEMENTO MORI

Memento Mori és una expressió llatina que aignifica «Recorda que moriràs» i és un dels conceptes més importants de l’estoïcisme. Els estoics vivien amb plena consciència que arribaria el dia de la seva mort. És un recordatori que la vida s’esgota, que el rellotge de sorra es buida dia rere dia, hora rere hora, minut rere minut. Però més que una amenaça, és una forma de vida, una pràctica constant. Una eina per viure una vida més conscient, plena i profunda.

Epictet els ho recordava als seus estudiants. Sèneca li ho advertia a Lucili. Marco Aurelio s’ho repetia a si mateix. L’estoïcisme viu la mort com un fet natural. Tenir present la mort ens ha de servir per viure la vida amb més plenitud.

Que miris cap a una altra banda, que no vulguis parlar o pensar-hi, no ho fa menys cert. De fet, és la veritat més universal d’aquesta vida: tots morirem. A mi m’ho recorda constantment l’absència dels meus pares i d’un bon grapat d»éssers estimats que ja no responen als Whatssaps. A Marc Aureli li ho recordaven els seus esclaus quan guanyava alguna guerra.

L’ésser humà viu una mitjana aproximada de 80 anys, poc més de 4.000 setmanes. Amb sort, arribarem a viure 80 anys, però ningú ens ho garanteix. Potser viurem menys, o molt més. El Calendari de Vida Memento Mori consta de 52 columnes (una per cada setmana de l’any) i 80 files (una per cada any de vida). Això suma un total de 4.160 caselles, que representen el temps total que viu una persona mitjana.

El calendari Memento mori, et permet veure amb tan sols una ullada, el temps que has viscut i el que et queda potencialment per viure. O, com diria Sèneca: «quant de temps ja s’ha mort, perquè el temps que ha passat també és mort». Com diuen al meu poble: dia que passa, dia que no torna. I ja posats a viure, recorda també el Tempus fugit i el Carpe diem.

Es comenta que molts rics nordamericans acudeixen a filòsofs, interessant-se per l’estoïcisme, d’igual manera que ho feien els antics emperadors. L’ataràxia ens preoara per a no sofrir si ens arriba el pitjor. Supose que els donarà por despegar-se molt de la realitat.

Te puede interesar también

Sin comentarios

    Dejar un comentario