OPINAR EN TEMPS DE PANDÈMIA

Existeix una falsa creença de que totes les opinions tenen el mateix valor i mereixen un mateix respecte. Però si ho pensem bé, són les persones qui mereixem un mateix respecte, independentment de raça, sexe, nacionalitat…Es vol fer creure que no existeixen veritats objectives, i que cadascún mira la realitat amb ulls diferents. Fins i tot quan una persona siga un expert en la matèria i l’altra no sàpiga gens sobre ella.

Intentem recordar el moment en que s’elaboraven restriccions per frenar el nombre de morts: ús de la mascareta, distanciament de seguretat, tancament de bars i locals d’oci, tocs de queda… En el moment més mortal de la pandèmia, hi havia qui s’atrevia a qüestionar l’ús de la carasseta o a sentenciar que la vacuna no mereixia la pena. Però clar, front a una pandèmia desconeguda, hi havia qui aprofitava la cautela dels especialistes, per a defensar qualsevol barbaritat sense cap fonamentació.

L’opinió d’un amic o d’un veí sobre el virus o la pandèmia mai pot tindre el mateix valor que la d’un viròleg. La ciència, malgrat tenir el seu procés, fa ús del mètode científic. A més, personalment em costa de creure, que en temps de pandèmia, un president del govern o un ministre de sanitat tinguera la intenció de portar-nos a una crisi econòmica. Poca broma, conec a gent que ha defensat açò en múltiples ocasions.

Cal tenir present que en els temps que corren, qualsevol opinió pot generar likes i seguidors. A hores d’ara, és una evidència que vacunar-se o posar-se la carasseta ha estat una acció molt encertada. De fet, tots sabem que els cementiris estan plens de gent que no ha volgut vacunar-se. Doncs encara hi ha atrevits que es reafirmen.

Ni totes les opinions són iguals ni tampoc totes són mereixedores del mateix respecte. És més, hi ha coses de les que no té cap sentit opinar. I és que, la ciència pot dubtar o equivocarse. Però quan parla, cal fer-li cas. I pel que fa a la televisió, aprendre a veure-la sense obediència i amb esperit crític, també en seria una bona alternativa.

En definitiva, prevenir és curar. I el silenci, també l’obediència, són uns grans valors.

Te puede interesar también

Sin comentarios

    Dejar un comentario