Prejudici

Prejudici és el judici que tenim abans de l’experiència. Per exemple: “els alemanys parlen agressiu”, o també: “els italians parlen romàntic” o que sé jo: «els algemesinencs són taurins». El motiu està clar, mai coneguem suficientment la realitat a la qual ens referim. La història del Tasó de Caldo ens servirà per comprendre el concepte.

Una senyora major s’atura a un bar de carretera, es dirigeix a la barra, agafa un tasó de caldo i li demana al cambrer que li l’òmpliga, a continuació es senta. Una vegada, sentada se n’adona que ha oblidat el pa. Aleshores s’alça per agafar un tros de pa i mullar-lo amb el caldo. Després torna al seu lloc. Sorpresa! Se n’adona que davant el tasó de caldo hi ha un africà, el qual està menjant-se la sopa tranquil.lament. Ella pensa: “Açò és molt fort, però no em deixaré robar”. En fi, la dona col.loca la cullera en la mateixa sopa que el senyor de color. L’africà somriu amb cara d’alegria. Una vegada s’ha acabat la sopa, l’home es dirigeix a la barra i quan torna ho fa amb un plat d’espagueti i amb dos forquetes, sempre somrient. Mengen junts del mateix plat, imagineu-se la cara de la dona, completament indignada. Finalment, l´home s’acomiada. L´home de color, sembla contentíssim, la dona està totalment indignada. A continuació, la dona mou el braç amb la intenció d’agafar el bolso per pagar i «sorpresa», se n’adona que el bolso ja no està. Al lladre, al lladre!, crida molt fort. Aleshores, movent el cap amb indignació se n’adona que a la taula del costat hi ha una sopa i a la cadira corresponent hi ha un bolso, el seu bolso. Immediatament se n’adona del que ha succeït. No ha sigut l’africà el que menjava de la seua sopa sino ella qui s’ha enganyat de taula després d’agafar el pa oblidat.

Amb aquest text del Tasó de Caldo queda clar que la dona ha jutjat l’home de color de manera molt distinta a conforme és. L’ha tractat de malvat, perillós, inclús ha arribat a pensar que l’havia atracada. Potser amb qualsevol altra persona hauríem actuat igual, o no. És important que caigam en el compte de la gran quantitat de prejudicis que tenim diàriament. Si ens quedem amb prejudicis del tipus: «l´italià és una llengua romàntica», encara ho podem passar, però si no ens esforçem en confrontar els prejudicis amb la realitat, fomentem

Te puede interesar también

Sin comentarios

    Dejar un comentario